Vuosaari kaupungistuu ja komistuu

Vuosaari kaupungistuu ja komistuu

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Kahvikorttelin rakentuminen Vuosaaressa etenee hyvää vauhtia. Kuudesta kerrostalosta koostuva Arabica-hanke pitää sisällään mielenkiintoisia yksityiskohtia erikoiskorkeine porttikäytävineen, laajoine sisäpihoineen ja asuntojen sisustusratkaisuineen. Laadukkaan kokonaisuuden valmistumisen myötä Vuosaaren ilme muuttuu taas yhden askeleen lähemmäksi kaupunkimaista yleiskuvaa ja tunnelmaa.

Visit Vuosaari tapasi Lemminkäisen Arabica -hankkeen suunnittelusta vastanneen HMV Arkkitehtien toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Juha Huuhtasen vuodenvaihteen tienoilla.

HMV Arkkitehdit Oy perustettiin vuonna 1997. Samaan aikaan kun Suomi haki uutta nousua ja kasvua laman jälkeen.
– Se oli haastavaa aikaa. Osallistuimme suunnittelukilpailuihin ja niiden voitot auttoivat toimistomme alkuun. Pääsimme mukaan mm. Eko-Viikin suunnitteluun ja yksi merkittävistä kohteistamme alkuvuosina oli Åbo Academin Fab Academill Vaasassa. Kilpailuihin osallistumme edelleen jatkuvasti, Juha Huuhtanen kertoo yrityksen alkuvaiheista.- Olemme keskittyneet asuinalueiden ja asuinrakennusten suunnitteluun, jonka hoidamme aina hankekehitysvaiheesta valmiiksi asunnoiksi. Yhteistyö kuntien kaavoittajien ja merkittävien asuntorakennuttajien kanssa on meille tuttua arkea, Huuhtanen jatkaa.

HMV Arkkitehdit on suunnitellut pääkaupunkiseudulle noin 100 asuinkerrostaloa, mm. Arabianrantaan ja Jätkäsaareen. Toimistossa työskentelee kaikkiaan 13 henkilöä.

Kauniisti polveileva räystäslinja ja puiset julkisivuaiheet muodostavat harmonisen kokonaisuuden
– Suunnittelun kannalta ohjaavia tekijöitä alueella ovat olleet plastisesti polveilevan kattomuodon jatkuminen yhtenäisenä sekä korttelin kokonaisuuden muodostuminen selkeäksi hahmoksi niin, että esimerkiksi kaikki ilmanvaihtokoneet ja vastaavat ovat yhtenäisen vaipan alla, Huuhtanen ja kohteen projektiarkkitehti Heikki Kosonen kertovat suunnittelun pääsuuntaviivoista.

Kortteli koostuu kuudesta kerrostalosta (5-8-kerrosta) ja sekä sisäpihan maanalaisesta parkkihallista. Parkkihallissa on kaikkiaan 283 autopaikkaa ja hallin päälle rakentuu lähes urheilukentän kokoinen viherpiha. Pihan mielenkiintoisia yksityiskohtia ovat muun muassa parkkihalliin valoa antavat lasiset lyhdyt. Niistä voi joillekin tulla mieleen vanhat lasikannelliset kahvipannut.

– Puupaneloituja ikkunakenttiä on käytetty julkisivun maantasokerroksissa katumiljöötä pehmentämässä ja jalankulkijan miljöön rikastamisessa. Arabica-tontin maantasokerroksiin on tulossa myös liiketiloja. Avaruutta ja näyttävyyttä korttelille luovat myös sisäpihalle johtavat erikoiskorkeat porttikäytävät, hän jatkaa.

Alueen historiaa taideteoksissa ja katujen nimissä
Yksi talon ja koko korttelin mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on kaakkoiskulman edustalle aikanaan tuleva kuvanveistäjä Antti Immosen suunnittelema Kuppi Kummaa –taideteos. Antti Immonen on kuopiolainen kuvanveistäjä, jonka teoksia on monissa julkisissa kokoelmissa, muun muassa Kiasmassa ja HAM:issa.

Historiasta kiinnostuneille alueen katujen nimeämiseen liittyvä mielenkiintoinen yksityiskohta taas on se, että Gustav Pauligin kuoltua hänen leskensä Bertha Paulig jatkoi yrityksen liiketoimien hoitamista. Hän johti Pauligia hyvällä menestyksellä aina 12 vuoden ajan läpi ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan myrskyisten vuosien. Voikin todeta, että Bertha Paulig sai nimensä historiaan ja tienviittoihin täysin omilla ansioillaan.

Antti Immosen taideteos ja historian huomioiminen tyylikkäällä tavalla katujen nimeämisessä tulevat aikanaan muistuttamaan tulevia asukkaita ja meitä muitakin siitä arvokkaasta perheyritys- ja teollisuusperinteestä, joka Kahvikorttelin alueeseen liittyy. Sen merkitys vain korostuu ajan saatossa.

Voi ennustaa, että vanhat puheet Vuosaaresta Helsingin merellisenä tytärkaupunkina saanevat Arabica-hankkeen valmistumisen myötä taas tuulta purjeisiinsa. Viisikymppinen Vuosaari näyttäytyy jatkossa asukkailleen ja vierailijoilleen entistä kaupunkimaisempana ja tyylikkäämpänä.

Haluatko tutustua tarkemmin Arabican asuntoihin?
Korttelin taloista toisena valmistuu As Oy Helsingin Arabica, joka käsittää 48 asuntoa. Talo sijaitsee keskeisellä paikalla luonnonläheisessä ja merellisessä Aurinkolahdessa, mutta samalla kävelymatkan päässä Columbuksesta ja metroasemasta.

Arabican kodeista löytyy valinnan varaa aina 47 neliöisestä kaksiosta 118 neliö kaksikerroksiseen perheasuntoon. Jokaisesta asunnosta löytyy saunan lisäksi parveke tai terassi. Vakiovarusteluun kuuluvat muun muassa lautaparkettilattiat sekä tasoon upotetut keraamiset liesitasot.

Linkki kohteen sivuille: www.lemminkainen.fi/arabica

Teksti: Pekka Pirkkala
Kuvat: HMV Arkkitehdit ja Lemminkäinen