Taivaankansi tutuksi Uutelan Tähtipolulla ja Tähti-illassa

Taivaankansi tutuksi Uutelan Tähtipolulla ja Tähti-illassa

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Pimeät illat keskittävät lenkit katuvalojen katveeseen ja leikit pihapiiriin. Keinovalot peittävät taivaankannen oman valaistuksen, kirkkaan tähtitaivaan.

Kaupunkilaiset eivät välttämättä näe tähtiä hukkavalon vuoksi. Jännittävä tähtiretki pimeään on ulkoilua parhaimmillaan ja koko perheen yhteistä aikaa. Merellisessä Helsingissä on useita paikkoja, jotka sopivat tähtitaivaan tutkiskeluun.

Yksi niistä sijaitsee Vuosaaren Uutelassa! Tänä talvena Uutelassa mutkittelee Ursan tähtirasteja sisältävä Tähtipolku.

Lue tästä jutusta miten seikkailet Tähtipolulla ja milloin tapaat tähtioppaan!

Tärkeät päivämäärät:
Tähtipolkulaiset Vuosaaren Joulupolulla la 30.11.19 klo 12-17. Uutelan Tähtipolku asennetaan maastoon Vuosaaren Joulupolun yhteydessä.
Tähti-ilta ja nuotiohengailu Niemenapajan tulipaikalla la 7.12.19 klo 17-20.

Tähtipolun tarina

Pieneen vuosaarelaismetsään ilmestyi viime talvena heijastinpolku. Taskulampun valokeilat risteilivät puissa ja lapset etsivät innokkaasti pimeässä kiiluvia heijastimia. Tänä vuonna heijastinpolku on vuoden verran vanhempi ja satoja metrejä pidempi. Lähimetsän käytyä pieneksi, polku levittäytyy nyt ulkoilijoiden suosimaan Uutelaan. Heijastinpolku kasvaa Ursan tuella Tähtipoluksi ja kääriytyy Tuukka Perhoniemen laatimiin tähtirasteihin. Tuukan hyppysissä on aiemmin syntynyt myös lasten tähtitaivaskirja, Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka.

Tälläinen on koko perheen Tähtipolku Uutelassa

Tähtipolku alkaa Kahvila Kampelan luota Nuottaniementieltä eli Uutelan rantareitin alkupäästä. Noin kilometrin mittainen Tähtipolku kuljettaa Niemenapajan tulipaikalle. Tähtipolun rasteilla on järjestys ja heijastimilla suunta. Reitti on viitoitettu maastoon neonkeltaisella heijastinnauhalla. Matkan varrelta löytyy kuvittaja Maria Ilvosen toteuttamia uniikkeja tähtikuvioeläimiä. Tähtikuvioeläimet vartioivat mielenkiintoisia tehtäviä ja pimeään rohkaisevia tähtirasteja.
Polun päätepisteellä Niemenapajalla voit tarkkailla tähtitaivasta ja lämmittää eväitä katoksellisella tulipaikalla! Varaa mukaan omat puut ja sytykkeet. Helsingin Saunalautta (Kahvila Kampelan vieressä) myy nuotiopuita aukioloaikoinaan. Lähimmät retkieväiden ostopaikat ovat Kahvila Kampela ja Aurinkolahden K-kauppa.

Ota mukaan Tähtipolulle:
-Tasku- tai otsalamppu
-Lämmintä vaatetta
-Eväät ja istuinalusta
-Ystävä tai useampi
-Seikkailumieltä

Tähtioppaan vinkit tähtiretkelle

Tuukka Perhoniemi kertoo, ettei tähtibongarin tarvitse olla yökyöpeli. Pimeä hiipii sitä aikaisemmin mitä pidemmälle talvea kohti mennään. Jos retki-ilta sattuu pilviselle päivälle (kuten joskus käy) voi silti tarkkailla illan pimenemistä, havainnoida pilvistä heijastuvaa asutuksen hukkavaloa ja tutkia miten näköaisti toimii pimeässä. ”Aluksi pimeä voi pelottaa, mutta rohkaisuksi kannattaa ottaa kaveri mukaan”, Tuukka vinkkaa. Vaikka tähtiretkeily ei ole varusteurheilua, kahdesta tarvikkeesta on paljon iloa: planisfääri auttaa tunnistamaan tähtikuvioita ja retkipatja estää tähdenlentoja kiitämästä selän takaa.

Uutelan Tähtipolulla tapahtuu

Tule tapaamaan Tähtipolku -tiimiä Vuosaaren Joulupolulle lauantaina 30.11.19. Luvassa on maistiaisia Tähtipolulta, tähtitehtäviä, kirja-arvonta, Tähdet ja Avaruus -lehtiä sekä tietysti avaruustatuointeja tähtivitsien kertojille. Joulupolulla tapaat Ursan Tuukka Perhoniemen sekä allekirjoittaneen tapahtumapuuharin.
Saavu Tähti-iltaan Niemenapajan tulipaikalle lauantaina 7.12.19 klo 17-20. Jos avaruus askarruttaa, Tähti-illassa ehdit esittää kiperätkin kysymykset. Tähtiopas johdattaa tähtitaivaan saloihin. Illan aikana tunnelmoidaan tulilla ja nautitaan Kahvila Kampelan tarjoamasta glögistä sekä Aurinkolahden K-kauppiaan sponsoroimista makkaroista ja mehusta. Jaossa on myös 100 loistavaa Helsinki -heijastinta sekä luontoesitteitä.

Haluatko järjestää yhteislähdön Tähtipolulle tai nuotioillan Niemenapajalla? Vinkkaa allekirjoittaneelle niin innostetaan ulkoilijoita yhdessä!
Haluatko olla mukana Tähtipolun huoltotiimissä? Jotta Tähtipolku pysyy kunnossa ja kaikille kävijöille mukavana kokemuksena on se tarkistettava lähes päivittäin. Laita viestiä jos haluat osallistua polun huoltoon ja hyvänmielentalkoisiin! Tuodaan iloa mahdollisimman monelle.
Tervemenoa pimeille poluille ja tähtitaivaan ihmeiden ääreen! Nähdään metsässä!

TEKSTI JA KUVAT:
Mira Lainiola
mira.lainiola(at)gmail.com

Tutustu lisää:
Tähtipolku Facebookissa
Tähtipolku Instagramissa
Pimeä taivas -sivusto [Ursa]
Maria Ilvonen [tähtikuvioeläimet ja tapahtumakuva]