Pidetään huolta senioreista

Pidetään huolta senioreista

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Ottakaa ajoissa yhteyttä - se on Hoiva Novan toimitusjohtaja Minnan Levon neuvo kaikille heille, jotka kantavat huolta omaistensa tai itsensä jaksamisesta arjessa. Kun lähiomaisen arki ei enää suju yksin ja itsellä ei ole mahdollisuutta ryhtyä omaishoitajaksi, niin silloin kannattaa soittaa luotettavalle ammattilaiselle.Suomessa tavoitteena on, että iäkäs ihminen voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, jopa elämänsä loppuun saakka. Suurin osa iäkkäistä ihmisistä asuukin kotonaan itsenäisesti eikä tarvitse kotihoidon palveluja. Hoitoa tarvitsevien senioreiden määrä kasvaa kuitenkin väestön ikääntyessä. THL:n arvio on, että seuraavan neljän vuoden sisällä jopa 30 000 uutta asiakasta tarvitsee erilaisia palveluita.
Läheisen kohtalo vaikutti Minna Levon uravalintaan-Olen toiminut yrittäjänä eri aloilla läpi elämän, mutta lähipiirissä tapahtuneet omaisten järkyttävät kohtalot vaikuttivat uravalintaan, Minna Levo kertoo vakavalla ilmeellä.

-Olin alkuun töissä Helsingin kaupungin kotihoidossa ja yksityisessä muistisairaitten hoivakodissa ja heti kun tuli mahdollisuus, niin ryhdyin franchising-yrittäjäksi kotihoitopalveluita tarjoavaan ketjuun. Se oli silloin suuri taloudellinen riski, mutta päivääkään en ole katunut. Nyt yritys toimii itsenäisesti ja velatkin on maksettu.
Inhimillisempää ja laadukkaampaa vanhuspalvelua


Kotihoitopalvelut ovat asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, asiointiin, sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista, tai niissä avustamista. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen, kodinhoidolliset tehtävät, lääkehuolto, kauppa- ja asiointiapu.

-Minulla oli vahva tahto tarjota mielekästä ja hyvää elämää senioreille. Haluamme tarjota kiireetöntä ja yksilöllistä palvelua asiakkaillemme, Minna Levo kertoo ajatuksistaan.-Meiltä saa apua kaikkiin arkiaskareisiin, kuten ruoanvalmistukseen, kodin siisteyteen ja pyykkihuoltoon. Autamme pukeutumisessa, peseytymisessä ja ulkoilussa.

-Käymme yhdessä kaupassa, lääkärissä, pankissa ja vaikka kampajaalla. Täytämme hakemuksia, lomakkeita ja avustamme tietokoneen kanssa. Ja tietenkin sosiaalinen ulottuvuus eli juttuseurana toimiminen asiakkaillemme, hän jatkaa.

Liikkeelle voi lähteä pienemmällä - ei kannata väsyttää itseään alkumetreillä

Kun seniori huomaa itse väsyvänsä arjen askareisiin tai omaiset ympärillä huomaavat tämän, niin alkuun voi lähteä vaikka tilaamalla apua kodinhoitoon.

-Suomessa elää vahvasti uskomus siitä, että kaikki pitää tehdä alusta loppuun saakka itse ja läheisiltä ei helposti pyydetä apua. Ei haluta rasittaa heitä omilla huolilla.-Ei kannata väsyttää itseään heti alkumetreillä. Alkuun voi ottaa vaikka vain viikoittaista siivous- ja ulkoilu-apua. Aikainen reagointi säästää kaikkien voimia ja mahdollistaa seniorin pidemmän asumisen omassa kodissaan.Mitä kotihoito maksaa?

Hoiva Novalla arkipäivisin tapahtuvan palvelun hinta on 45,50 €/h ja siitä asiakas voi hakea kotitalousvähennyksen, joka on vuonna 2023 60%. Muina aikoina palvelun hintaan lisätään lakisääteiset vuorokorvaukset. 

Maksimissaan asiakas voi hakea kotitalousvähennystä 3500 euroa henkilöä kohden. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 7000 euron vähennyksen.

-Meillä on itse maksavia asiakkaita tai sitten niitä, jotka käyttävät omaishoitoseteliä, kaupungin kotihoitopalvelusteliä tai vammaispalveluseteliä.-Osa asiakkaista ottaa yhteyttä meihin suoraan tai lähiomaiset tekevät sen ja osa asiakkaista ohjautuu meille kaupungin kautta. Asiakas saa meillä juuri sitä mitä hän haluaa. Meille kuuluu asiakkaan kaikki hyvinvointi kokonaisvaltaisesti.-Olemme saaneet edunvalvojilta kiitosta siitä, että tartumme asioihin hyvin tarkkaan ja yksityiskohtaisesti. Teemme aina alkuun maksutttoman hoivakonsultaation, jossa seinorille tehdään henkilökohtainen suunnitelma hänen tarpeidensa pohjalta.
Hoiva Nova toimii itäisessä Helsingissä


Hoiva Novan (Itä-Helsingin Seniorihoiva) toimisto löytyy ITIS-kauppakeskuksesta hyvien yhteyksien varrelta.

-Meille on helppo tulla, mutta käytännössä me tapaamme asiakkaamme aina heidän kotonaan. On tärkeä nähdä se todellisuus, jossa vanhus elää. Usein se yllättää myös omaiset. -Esimerkiksi aliravitsemus ja yksipuolinen ravinto on usein havaittu jo ensikäynnillä, yksin asuvan iäkkään henkilön luona

.

-Valtaosa työntekijöistämme on myös täältä kotoisin, joten tunnemme alueemme ja se helpottaa työtämme monin tavoin.


Hoiva Nova on kasvanut maltillisesti joka vuosi ja se on mahdollistanut palvelun pitämisen laadukkaana. Henkilökuntaa meillä on vajaa 40 ihmistä ja rekrytoi jatkuvasti lisää.-Reippaat ja sydämelliset avustajat voivat olla suoraan minuun yhteydessä, Minna Levo toteaa.Haaveena oma hoitokoti


Minna Levon arki kuluu työn ulkopuolella Vuosaaren luonnossa tai mökillä kissan ja koiran kanssa. Hän on myös mukana yrittäjien luottamustoimissa ja keräämässä varoja vähäosaisille Lions Soihtujen toiminnan kautta.-Tyttäret on saatettu turvallisesti maailmalle. Toinen heistä on eläinlääkäri ja toinen toimii puvustajana teatterissa, mutta hoidettavia kotona riittää edelleen. Koira ja kissa ovat molemmat melko vanhoja.Ja haaveitakin vielä riittää.

-Minullahan näitä työvuosia on jo melko paljon takana, mutta ajoittain vielä haaveilen oman pienen hoivakodin perustamisesta. Paikka, jossa voisin tarjota vanhuksille hyvää ja inhimillistä hoitoa heidän viimeisinä elinvuosinaan-Väestön ikääntyminen ja hoidettavien määrän kasvaminen tuo yhteiskunnalle suuri haasteita. Muistisairaiden määrä kasvaa ja jo nyt on huoli siitä, että monissa palvelukodeissa varsinaiset palvelut lopetetaan ja omaisten pitää tilata ne erikseen ulkopuolisilta toimijoilta. Kuinka tämä ratkaistaan taloudellisesti ja inhimillisesti parhaalla mahdollisella tavalla, Minna Levo pohtii haastattelun päätteksi.

Yhteystiedot ja linkit:


Minna Levo
+358 50 466 4004

minna.levo@hoivanova.fi


https://www.hoivanova.fi/


Teksti: Pekka Pirkkala
Kuvat: Hoiva Nova ja Pekka Pirkkala