Kevätluonto kutsuu - vinkkejä koko perheen luontoretkiin

Kevätluonto kutsuu - vinkkejä koko perheen luontoretkiin

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Kevätluonto kutsuu – koko perheen vinkkejä Vuosaaren lähiluontohetkiin

Vuosaari on täynnä luontoelämyksiä. Kevät kuivattaa polut ja aurinko houkuttelee retkille. Vuosaaren kaupunginosasta löytyy valtavasti koettavaa: merenrantaa, upeita niemiä, komeita metsiä ja kallioita, ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita sekä oma näköalakukkula Vuosaarenhuippu. Ei ole sattumaa että luonto näyttelee tärkeää osaa monen paikallisen elämässä. Ideoin tähän juttuun kymmenen erilaista tapaa vastaanottaa kevät Vuosaaren luonnossa.

Mustavuoren kevätmetsästys mobiilipolun opastuksella (2,5 km)

Mustavuoren alueella kulkee leveitä ulkoilureittejä, komeita lehtoon sukeltavia polkuja ja linnoitteiden väliin kiilaavia tykkiteitä. Alkukevät Mustavuoressa on keväänmerkkien metsästysretki. Mistä löytyvät ensimmäiset sinivuokot? Entä vaaleanpunaisena ja lehdettömänä kukkiva myrkyllinen näsiä?

Mustavuoren lehtoon voi tutustua Citynature.eu–sivulta löytyvän mobiililuontopolun avulla. Polku sopii erinomaisesti lapsille, mutta ei lastenrattaille.

Jos olet epävarma suunnistaja, tarkista etukäteen että saat mobiilikartan paikannuksen toimimaan puhelimessa. Luontopolun rasteja ja reittiä ei ole merkitty maastoon. Luontopolku opettaa tunnistamaan pikkusiepon laulun, vinkkaa etsimään merkkejä liito-oravasta ja johdattaa läpikuljettavan luolan luokse.

Tykkitien varrella kannattaa tarkkailla kallioita, sillä niillä kasvaa harvinainen tummaraunioinen, kaunis tummaruotinen saniainen.

Etsi lähiluonnosta oma mansikkapaikka

Oletko jo löytänyt lähiluonnosta paikan jonne haluat palata aina uudelleen? Kohteen jossa mieli lepää ja pienikin piipahdus saa arjen kiireet taka-alalle? Tutkimusten mukaan jo 5 minuuttia metsässä kohentaa mielialaa ja 20 minuuttia laskee verenpainetta. Lyhytkin hetki luonnossa rentouttaa.

Merelliset paikat ovat monille tärkeitä. Kaikki eivät kuitenkaan asu aivan meren äärellä tai upean metsän kupeessa. Mitä lähempää kotia tai työmatkareittiä virkistyspaikka löytyy, sitä helpompi siellä on käydä.

Valitse paikka jossa on hyvä olla, nojaa vaikka puuhun, istahda kalliolle tai penkille. Laita silmät kiinni ja kuuntele luonnon ääniä tai hörpi aamukahvi ilman kännykkää. Luonnossa aika tuntuu pidemmältä. Pienikin luontohetki parantaa päivää.

Aamupala Kuningattarella ja grillikausi käyntiin rannalla

Yksinkertaisetkin eväät kruunaavat retkihetket ja ruoka maistuu moninverroin paremmalta ulkona. Aamupala tai eväshetki taivasalla on erinomainen syy raivata tilaa kalenteriin. Herätä polkupyörä talviteloilta, nakkaa istuinalunen matkaan ja reippaile Kallahdenniemelle.

Kahvitermari kannattaa kaivaa esille viimeistään Kuningattareksi nimetyssä niemenkärjessä. Istahda kalliolle, pöydän ääreen tai rantarakennuksen portaille.

Kuningatar on nimensä veroinen säässä kuin säässä. Niemen ympärillä avautuvat merimaisemat saavat lähiluontoretkeilijän suupielet hymyyn. Retkikavereina viihdyttävät sekä kiikarit että kamera, mutta tämä paikka ei karsasta kalastajiakaan.

Helsinkiläisittäin Kallahdenniemi on harvinaisuus, uimarannan läheisyydessä voi myös grillata. Elävä tuli, jaettu ilta-ateria ja auringonlasku. Oletko jo kokeillut?

Lapset luontoon – järjestä luontobingo, leluseikkailu tai retki särkien kutupaikalle

Lasten kevät on tutkimisen iloa! Vaikka tekemistä löytyy ihan itsestään, on uutta ulkopuuhaa hauska kokeilla. Simppeli luontobingo on helppo innostaja lähimetsään tai pidemmälle retkelle. Piirrä bingopaperiin vaikka kevään kukka, pajunkissa, käpy, puro, kiipeilypuu ja muurahainen. Voit myös tulostaa Suomen Ladun valmiin Luontobingon.

Nappaa lelu mukaan retkelle. Lapsi näkee lähiympäristön seikkailumahdollisuudet eri tavalla kuin aikuinen. Minkälaisiin seikkailuhetkiin löytää pieni leluhahmo? Leluseikkailusta voi kehitellä kokonaisen tarinan kuvineen ja juonineen. Tämä Pohjavedenpuistossa syntynyt luontopuuhaidea löytyy Luontohetkiblogista nimellä ”Satuseikkailu luonnon lavasteissa”.

Jos bingoaminen tai lelupuuhat eivät houkuta, järjestä kevätretki särkien kutupaikalle. Longinojan puroaktiivi Juha Salonen vinkkaa särkien kutevan Mellunkylänpurossa toukokuun alussa. Kalat hakeutuvat sankoin joukoin virtapaikoille, joita löytyy etenkin siltojen luota.

Nähdäksesi särkiä suuntaa Vartiokylänlahden pohjukkaan. Seuraa puron uomaa noin 100 metriä sillalta ylävirtaan, puron haarautumiskohtaan.

Retki Vuosaarenhuipulle – bongaile lintuja tai vuokkojen värisuora

Vuosaarenhuippu on luontopuutarhuri Jukka Toivosen taidonnäyte ja varsin omalaatuinen paikka. Sen komeutta ei osaa aavistaa ennen kuin käy itse paikan päällä. Mielenkiintoiset maisemat ja tunnelmat avautuvat vasta polkuja kulkiessa. Vuosaarenhuippu on myös koti monelle eläimelle ja oiva kohde aurinkoisille hyönteisretkille lasten kanssa. Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteria koristaa huipulla ikuistettu otos, Kimmo Heiskasen taltioima komea kettupotretti.

Niinisaarentien parkkipaikalta kulkee metsäinen ja selkeästi opastettu reitti Vuosaarenhuipulle. Vaihtoehtoisesti, huipulle voi oikaista Vuosaaren sataman Abc:n kulmilta, Satamakaaren ja Tryvikintien risteyksestä. Varma keväänmerkki ovat huipulla päivystävät lintubongarit. Kevään paikallisiin havaintoihin lukeutuvat upea isohaarahaukka sekä äärimmäisen uhanalainen kuningaskalastaja. Kukkien ystävä löytää kevään vuokkoja peräti kolmessa eri värissä. Onnistutko bongaamaan huipulta keltavuokon?

Vappupäivä luonnosta nauttien – ulkopiknik tai paikallinen herkkutarjonta

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan tai vappupiknikille ruuhkaiseen keskustaan? Vappujuhlinnan ei tarvitse olla kadonneita ystäviä Ullanlinnanmäellä ja eväiden kuljetusta toiselle puolelle Helsinkiä. Vuosaaren rannoilla on upeita helposti saavutettavia piknikpaikkoja. Perille pääsee kätevästi kävellen, pyörällä, bussilla tai metrolla. Yli 20 kilometrin pituiselta rantaviivalta löytyy tulipaikkoja, houkuttelevia kallioita ja suojaisia poukamia. Hakeudu palvelujen ääreen tai vetäydy kauas hälinästä.

Vuosaarelaisesta luonnosta voi nauttia myös terasseilla ja katetuissa herkkupöydissä. Hotelli Rantapuiston vappubrunssille voi kävellä merenrantaa pitkin. Brunssi tarjoillaan isojen ikkunoiden ääressä mänty- ja merimaisemissa. Myös Rastilan kartanon Cafe Monami viihdyttää vappupäivänä omalla vappumenullaan. Luvassa on omatekoista simaa, munkkeja sekä tukevampiakin vappuherkkuja. Sisätilojen lisäksi kuisti ja terassi palvelevat. Evästä voi ostaa myös mukaan.

Aurinkoisia kevätpäiviä,

Mira

Teksti ja kuvat: Mira Lainiola