Kallvikinniemestä surffaillen vesille

Kallvikinniemestä surffaillen vesille

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Onko mielessäsi ollut aloittaa uusi harrastus Vuosaaressa? Oletko koskaan kuullut leijalautailusta tai leijasurffailusta? Haastattelin kyseisen lajin harrastajaa Jukka Kabanowia, joka on myös Kallvik Surf ry:n jäsen.

Oikeilla termeillä alkuun

– Aluksi laitetaan termit kuntoon, Kabanow aloittaa. Leijalautailu tulee Amerikasta nimellä kiteboarding ja sen voi jakaa eri alalajeihin. Leijasurffaus (englanniksi kitesurfing) tapahtuu vedessä ja talvisin lumilautailua leijalla (englanniksi snowkiting) voi harrastaa lumilaudalla, luistimilla jään päällä tai suksilla.

Leijalautailun vaatimat edellytykset täyttyvät loistavasti Kallvikissa niin kesäisin kuin talvisinkin. Laji aloitetaan Kallvikin niemessä, lähellä uimarantaa.

– Kesäisin aloitteleville kurssilaisille tarvitaan matalaa vettä. Jalkojen on oltava pohjassa kun harjoitellaan pudonneen leijan kääntämistä vedessä, Kabanow toteaa.

Aloita kurssilla

– Kurssille ehdottomasti! Laji ei ole vaarallinen, kun laji harjoitellaan ohjatusti. Omin päin harjoitellen aloittelijalle voi käydä huonosti, Kabanow muistuttaa. Leijalautailun opetuksen järjestäjiä on useampia ja Kallvikissa kursseja järjestää Kallvik Surf ry, jonka kotiranta ja purjelauta kontit sijaitsevat ennen Kallvikin uimarantaa. Muista kouluttajista Kallvikissa mainittakoon Noroutine Sports, joka järjestää myös leijalautailun kursseja.

Iällä ei ole väliä

Leijasurffauksen hyvä puoli on myös se, että se sopii kaikille ja kaikenikäisille.

– Tällä hetkellä lajin nuorimmat ovat 11-12-vuotiaita ja vanhimmat päälle 70-vuotiaita, Kabanow kertoo. Harrastus ei vaadi kovaa kuntoa ja lajiin on helppo päästä mukaan, vaikkakin se on kesällä vaativampi, sillä silloin vauhdin saamiseksi tarvitaan tuulta. Talvella jään päällä päästään liikkeelle jo pienellä tuulella.

Ekologisuus ja luonnonläheisyys viehättää

Leijasurffausta harrastetaan luonnonehdoilla, eikä siihen tarvita moottoreita, jotka saastuttaisivat luontoa. Lajin ekologisuus onkin osa sen viehätysvoimaa.

– Nopeus, ilmavat hypyt ja temput viehättävät myös, Kabanow sanoo .

Leijalautailusta, leijasurffailusta ja purjelautailusta kiinnostuneet voivat liittyä Kallvik Surf ry:n jäseneksi, jolloin lajia pääsee testaamaan ja harjoittelemaan yhdistyksen välineillä, joihin saa parhaan mahdollisen opastuksen. Kallvik Surf tarjoaa myös maksullisen konttipaikan omille välineille.

– Kallvik Surf ry:n jäseneksi kannattaa liittyä, sillä seura on vanha ja tieto, taito ja kokemus ovat kohdallaan, Kabanow toteaa.