Intohimona hyvä ruokakauppa. Jouluna ja ympäri vuoden.

Intohimona hyvä ruokakauppa. Jouluna ja ympäri vuoden.

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

Vuosaaren Columbuksen sijaitsevan K-Supermarketin kauppiaan Sasu Haminan kanssa jutellessa käy heti selväksi, että kaikki ruokaan liittyvä on lähellä sydäntä. Tuoreet ja laadukkaat tuotteet, hyvät valikoimat ja erinomainen palvelu. Siis muulloinkin kun jouluna.Kuitenkin nyt kun eletään joulunalusaikaa, keskustelu pyöri vahvasti joulun ympärillä. 

 Sasu on aiemmin toiminut kauppiaana Arabiassa ja Roihuvuoressa.-Olin käynyt täällä suunnistamassa, mutta muuten Vuosaari oli uusi tuttavuus. Parasta täällä on mielestäni se, että ihmiset ovat ihmisiä toisilleen. Ja kyllä tässä jo hiljalleen on alkanut tunnistaa tunnistaa asiakkaita myös kasvoilta, kauppias Sasu Hamina avaa suhdettaan Vuosaareen.

-Minähän olen junantuoma, Hämeestä kotoisin. Se on hyvä tunnustaa kaupunginosassa, jossa asuu määrällisesti eniten syntyperäisiä stadilaisia. Toivottavasti vuosaarelaiset mieltävät minut kuitenkin oman saaren kauppiaaksi, hän jatkaa.

-Kyllä tätä työtä tehdään omilla kasvoilla ja kaikki usein kulminoituu kauppiaaseen. Vaikka todellisuudessa näin isossa kaupassa ammattitaitoisella henkilökunnalla on suuri merkitys ja he tekevätkin meillä sen tärkeimmän päivittäisen työn. Minulle saa tulla juttelemaan ja antamaan palautetta, kun siltä tuntuu.Joulun valmistelu alkaa kaupoissa jo juhannuksen aikaan

Joulu merkitsee meistä monille yhdessäoloa perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Joulun keskiössä on ihmisten ja lahjojen lisäksi vahvasti myös hyvä ruoka ja yhteiset hetket ruokapyödässä. Me asiakkaat olemme melko lailla tietämättömiä siitä mitä kaikkea kaupassa tehdään, jotta asiakkaan joulu kotona onnistuu.

-Esimerkiksi joulukalenteri- ja makeistilaukset tehdään jo kesällä. Ja kinkutkin on tilattu 
juhannukseen mennessä. Samalla alkaa miettiminen, että mitä kaikkea kaupassamme tapahtuu, jotta saisimme asiakkaidemme joulut onnistumaan mahdollisimman hyvin, kauppias Sasu Hamina kertoo joulun valmisteluista.

Kaupalle joulukuu on edelleen vuoden tärkein myyntikuukausi

Vaikka perinteisten jouluruokien merkitys päivittäistavarakaupan myynnissä on pienentynyt, on Joulun aika edelleen ylivoimaisesti suurin myyntisesonki. Tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille joulumyynnin onnistuminen on todella tärkeää.-Meille on tärkeää olla asiakkaan luottamuksen arvoinen ympäri vuoden, mutta kyllä joulun aikaan onnistuminen merkitsee meille paljon. Siinä vahvistetaan sidettä asiakkaaseen. Esimerkiksi kalan myynti on puhdasta luottamuskauppaa. Lumimyrsky jouluviikolla tarkoittaa meille suunnatonta urakkaa kalansaannin varmistamiseksi.

-Omat ammattilaiset tiskin takana ja useat kalatoimittajat ovat varmistamassa laatuketjun säilymisen asiakkaan joulupöytään asti. Fileoimme, graavaamme ja savustamme kalat tarvittaessa asiakkalle. 


Kun asiakas tulee kauppaan, hän ei välttämättä ymmärrä, että kuinka paljon työtä on tehty sen eteen, että tiskillä on tuoretta ja laadukasta kalaa tarjolla tiskillä.

Kinkku on kauppiaan erikoisherkku

Joulukinkku on edelleen vahvasti suomalaisten ykkösvalinta joulun tärkeimmäksi ruoaksi vaikka perinteisten ruokien trendi onkin hiljalleen muuttumassa. Nykyisin on paljon hyviä vaihtoehtoja niille, jotka eivät halua hankki itselleen joulukinkkua. On lammasta, kalkkunaa ja lihankorvikkeita. Ja tietenkin kala myös lämpimänä ruokana.
 Kauppiaan herkku on kuitenkin edelleen perinteinen joulukinkku, ja mielellään leivinuunissa valmistettu.


-Se on meille ollut lapsuuden perheestä lähtien traditiona. Aatonaattona laitetaan yöksi leivinuuniin ja hiljalleen paistetaan. Ja perinteiset laatikot kuuluvat tietysti mukaan jouluun
, Sasu Hamina kertoo.


Olen pyrkinyt rakentamaan kaupastamme ruoanlaittajien ja leipojien kauppaa. Molemmat ovat tärkeitä asioita itselleni, joten se tulee luontevasti sitä kautta. Jo lapsuudesta.


-Kehitän myös omia reseptejä, joista jotkut päätyvät kauppaan saakka, kuten salainen perunasalaatti-reseptini, jota on myynnissä Uutenavuotena ja Vappuna. Hyvä ruoka lähtee aina laadukkaista raaka-aineista.

Itäisen Helsingin paras juomavalikoima

Joulun ajan juomista tunnetuin lienee jouluglögi ja sen myynti alkaa heti kun tulee ensipakkaset ja valkoinen lumi maahan. Vuosaaressa asiakkaita hellitään juomien osalta kuitenkin ympäri vuoden.-Uskallan väittää, että meillä on itäisen Helsingin paras valikoima juomien suhteen. Jouluoluista limonadeihin. Meillä on kymmeniä juomapuolen toimittajaa ja tämä on meille yksi kunnia-asioista. Omalta saarelta ei tarvitse lähteä muualle juomia ostamaan.

-Me kuuntelemme tarkalla korvalla asiakasta ja pyrimme toimittamaan sen mitä asiakas tarvitsee. Ja tämä ei tietenkään koske pelkkiä juomia, vaan kaikkia tuotteita.

Kaikkea jouluun ei tarvitse tehdä itseJouluvalmistelut ovat osa joulun odotusta ja monessa perheessä kaikki tehdään alusta loppuun itse. Nykyisin on kuitenkin yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole aikaa, mahdollisuutta tai osaamista tehdä kaikkia jouluruokia itse, jotka hakevat helpotusta arkeen ja juhlaan ostamalla herkut K-Supermarketin keittiöstä.

-Me valmistamme keittiössämme jouluruoat valmiiksi ja uskallan väittää, että harva maistaa eron. Maistuvat lähes yhtä herkullisilta kuin omassa keittiössä tehdyt. Ei tarvitse kuin lämmittää ja tarjoilla. Ja meidän palvelevan verkkokaupan kautta kaiken saa kotiin ilman käyntiä kaupassa.-Kyllä tähän mennään yhä enemmän. Monet ovat kovin kiireisiä ja halutaan säästää enemmän aikaa rakkaiden kanssa olemiseen ja joulun viettoon. Se ei vie yhtään joulun arvoa tai merkitystä. Ja voi jopa säästää kustannuksissa.


-Jos päätyy siihen, että haluaa päästä helpommalla, suosittelen tekemään ruoan valmistukseen liittyvät tilaukset mahdollisimman nopeasti. Palvelevan verkkokaupan osalta tilaukset tulee tehdä 21.12, jotta ehtii mukaan joulun toimituksiin.Linkkejä:k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-vuosaari

Jouluruoka- ja muita reseptejä

Joulun aukioloajat:

Ma-La 7-22
Su 9-22

Jouluaatto 9-20Teksti: Pekka Pirkkala
Kuvat: Pekka Pirkkala ja K-Ruoka/Kesko