Fatbike-retki Uutelaan / Miran matkassa

Fatbike-retki Uutelaan / Miran matkassa

Jaa: WhatsApp Facebook Twitter

RENTO FATBIKE -RETKI UUTELAAN TUO HYMYN HUULILLE HANGESSAKIN – EIKÄ VAADI AIEMPAA KOKEMUSTA TALVIPYÖRÄILYSTÄ

Vuosaaren luonto tarjoaa mahtavia mahdollisuuksia harrastamiseen ja retkeilyyn kesät talvet. Ei ole sattumaa, että peräti kolme vuosaarelaista paikkaa valittiin Helsingin TOP10 -luontokohteeksi citynature.eu -sivustolle. Kun Natura Viva toi fatbike -vuokrauksen kotikulmille, oli metsäpyöräilyä päästävä kokeilemaan! Lue kuinka sujui kahden aloittelijan talvipyöräily ja nappaa retkitärpit Uutelaan.

ITSEPALVELUVUOKRAUS TUO ILOA HARMAASEENKIN PÄIVÄÄN

Lumi narisee jalkojen alla. Aurinko piilottelee pilviverhon takana ja tuuli käy kasvoille. Pakkasta on viitisen astetta ja ulkona näkyy lähinnä koiranulkoiluttajia. Hetkessä hyväntuulinen turistiporukka valtaa kapean polun. Heillä on päässään kypärät ja alla leveät renkaat, fatbike -maastopolkupyörät. Olemme saapuneet Vuosaaren melontakeskukselle jossa toimiva Natura Viva on juuri aloittanut fatbike -pyörien itsepalveluvuokrauksen. Toivotan ryhmälle onnea matkaan ja kiiruhdan ystäväni kanssa pyörävarastolle.

PYÖRÄT JA EVÄÄT ON HELPPO HAKEA

Olemme lähdössä retkelle Uutelaan. Retkirepusta löytyy niin lounaskeittoa, kahvia, kuin lämpimämpi taukotakkikin. Talvipyöräily metsässä on molemmille uusi juttu! Pyörät on maksettu etukäteen ja niiden nouto onnistuu kätevästi sähköpostitse tulleita ohjeita noudattamalla. Säädämme pikalukolla toimivat satulat helposti oikeaan korkeuteen. Nyt mennään!

Pyörä kulkee mainiosti uimarannan kapealla polulla, kunhan liike ei lakkaa. Poimimme retkikahvin kaveriksi Villa Ullaksen korvapuustit, jotka MyHelsinki on rankannut Helsingin parhaimpien joukkoon. Jatkamme kohti Aurinkolahden rantareittiä. Tuuli tuivertaa ja kaivan molemmille vielä suojalasit repusta. Euron maksaneet rakettisuojat kruunaavat talvityylin. Pilvistä huolimatta, vastaantulijat hymyilevät meille aurinkoisesti.

KALLAHTI – AURINKOLAHTI – UUTELA: MATKALLA ON NÄHTÄVÄÄ

Rantavalvojien koppi nököttää lumen keskellä ja jää huputtaa komeasti rannan isoja kiviä. Vetisempiäkin kohtia näkyy, eikä merijää houkuta poikkeamaan. Poljemme Kahvila Kampelan lomasta Uutelantielle. Metsässä on rauhallista - kunnes tulemme lintujen ruokintapaikalle. Kyseessä ei selvästikään ole pelkkä baari vaan kokonaiset festarit. Esiintymislavoja on monta. Isä lapsineen osoittaa polvillaan suosiota artisteja esitellen. Ruokatarjoilun äärellä riittää vilskettä.

Jatkamme eteenpäin, bussi 819:n päätepysäkin ja Skatan tilan ohitse. Taivaalta tuiskuaa kevyesti lunta. Päätän esitellä ystävälleni Uutelan kodan, jonka valmiilla tulilla on kätevä pitää evästaukoa lastenkin kanssa. Viikonloppuisin aukiolevalla kodalla ei ole myyntiä. Omat eväät matkaan!

UUTELAN KOTA TUO TUNNELMAA RETKIPÄIVÄÄN

Sisällä kodassa on kotoisa tunnelma. Tuli loimuaa lämmittäen ja kahvivedet kiehuvat pannussa. Evästaukoa pitävä vantaalaisperhe kertoo käyneensä Uutelan luontopolulla. He ovat kuulleet kodasta ystäviltään. Kotakummi Ritva vihjaa, että vieraita sopii tulla. Kodan aukiolosta vastaavien kotakummien toiminta on täysin vapaaehtoista. Ritva löysi hakuilmoituksen Vuosaari -lehdestä ja päivystää nyt kodalla kerran kuussa. Uusillekin kotakummeille olisi kysyntää.

Lapsia naurattaa tulilla poksuvan makkaran nuotiotarina. Me syömme keittolounaamme, jätämme kodan ja suuntaamme pyörinemme takaisin metsään. Nyt mennään vain polkuja eikä poiketa tielle. Eteneminen on yllättävän vaivatonta ja hauskaa. Lintujen ruokintapaikkaa ohittaessamme viereeni lennähtää käpytikka. Heti perään bongaan paikallisen luontokuvaajan, Katri Lehtosen. Olen keskellä tikkatilannetta ja koitan olla liikkumatta. Katri lataa komeita kuviaan näytille myös Vuosaaren Facebook -ryhmään - eikä ole ainoa. Paikallinen luonto inspiroi.

VARAA RETKELLE RIITTÄVÄSTI AIKAA

Uutela on suosittu ulkoilualue ja talviset metsäpolut ovat pääosin tallautuneet kovapohjaisiksi. Vaikka osa poluista on kapeampia, pyörillä on helppo edetä. Vaihteet vaihtuvat ongelmitta ja olen yllättynyt miten kevyesti fatbike kulkee. Ajaessa täytyy pitää katse polussa. Pysähdymme maisemien äärelle useampaan otteeseen. Lumen kietomat kalliot tuntuvat vievän retkelle lähiseutuja kauemmaksi. Rentoon retkeen kannattaa varata riittävästi aikaa. Suosittelen kolmen tunnin pyörävuokrausta.

UUTELASSA ON MONTA PAIKKAA PAUSSILLE

Ohitamme matkalla molemmat Uutelan tulipaikat. Keittokatosten sijaan vien ystäväni kahville uimarannan pukukoppiin! Saavumme viljelypalstoille ja lukitsemme pyörät Halkullanniemen parkkipaikan tuntumaan. Suuntaamme pienelle metsäalalle, joka jää Villa Vuosannan ja yksityisomisteisten rakennusten väliin. Polun päässä pilkistää ranta pukukoppeineen. Jäällä näkyy ulkoilijoita. Pilkkijä istuu tuolissaan kauempana lahdella. Nuori koira juoksee riemukkaasti ulkoiluttajansa rinnalla. Me astumme kesämökkitunnelmaan sillä pullakahvit eivät voi enää odottaa.

Pitsiverho heilahtaa tuulen vireestä ja puulattian lumi kielii edellisistä vieraista. Seinän koristeellinen peili, vaalea puuverhoilu ja naulassa roikkuva Ryhmä Hau -lippis tuovat kesämuistot mieleen. Tällä kahvihetkellä istutaan retkialustoilla ja tähyillään jäiselle merelle, mutta puhutaan kevään ensimmäisestä mökkireissusta ja kevätistutuksista. Uutelasta löytyy monta erilaista sopukkaa ja tunnelmaa!

METSÄPYÖRÄILYYN ON HELPPO IHASTUA – KOKEILE VAIKKA

Lumisessa metsässä pyöräily on ihanaa! Tämä ensikertalaisten reissu osoitti, että fatbike -pyörillä ei tarvitse sotkea verenmaku suussa. Mutkittelevalle reitillemme tuli pituutta noin 8 km. Myös ystäväni, retkeilijä Koskinen, kehuu sekä pyörää että pullaa. Lähiluontokohteisiin voi tutustua rennosti talvellakin. Vuosaaren luonto on vertaansa vailla. Fatbike -retkeltä saa kotiinviemisiksi punaiset posket ja roppakaupalla iloista mieltä! Lähtisitkö kokeilemaan?

Retkiterkuin,
Mira Lainiola

Tämä retkijuttu on tehty yhteistyössä Visit Vuosaaren ja Natura Vivan kanssa.

Fatbike -vuokraus Vuosaaressa talvikaudella:
Vuosaaren melontakeskus Natura Viva, Harbonkatu 13
https://www.naturaviva.fi/fi/vuosaari/vuokraamovuosaari

Uutelan ulkoilualue karttoineen:
https://citynature.eu/fi/kohde/uutela/
https://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/uutela.pdf

Uutelan kodan aukioloajat Facebookissa:
https://www.facebook.com/Uutelan-kota-174077213188805/